Båttur till Bassholmen

}

4 timme & 30 minuter

Vuxen 300 kr 
Senior 250 kr
Barn 100 kr

Lördag
20, 27 juli & 3 aug

En unik ö mitt i Nordströmmarna med rik historia

Ön Bassholmen ligger inbäddad i de vackra, salta Nordströmmarna med Bokenäs, Uddevalla, Flatön, Orust, Skaftölandet och Lysekil runt sig.

På 1700-talet startades sillsalteri på ön, på mitten av 1800-talet utökades verksamheten med ett skeppsvarv. Barken “Andriette” på 308 nettoton var det största fartyget som byggdes här. Det är hissnande att tänka att de seglades ut i dessa trånga vattenpassager.

När sillen tog slut lades sillfabriken på ön ned. I fabrikslokalen öppnades Bassholmens mekaniska verkstad och drevs till mitten av 50-talet. Numera huserar Föreningen Allmogebåtar med sina bruksbåtar i den gamla fabriksbyggnaden. Det är spännande att gå på upptäcksfärd bland gamla sillkar, båtskrov, rep, trossar, block, taljor, fiskenät, motorer och stormbitna segel, en tidsresa väl värt ett besök.

Roas man mer av natur erbjuder Bassholmen en rik flora och fauna. Det finns stora arealer trädklädd betesmark, dels av typen ekhage med ett stort antal grova, vidkroniga ekar och dels i brynen ett stort bestånd av grova gamla dödvedsrika, tidigare hamlade sälgar.

Centralt på ön är de stora sälgarna ett framträdande drag. I övrigt är björk, ek, rönn och asp vanliga. 37 träd på ön är i en inventering från 2016 av länsstyrelsen utpekade som särskilt skyddsvärda, de flesta utgörs av ek och sälg.

Även sjöfågellivet är rikt på Bassholmen. En del av de sjöfåglar som rastar i de grunda vattnen under vintern, såsom svanar och gäss, utnyttjar även de öppna betesmarkerna på land. Även sommartid är det framför allt gässen som sätter sin prägel på fågellivet. Vitkindade gäss förekommer i stort sett ständigt på de salta strandängarna under sommaren. Även den numera rödlistade strandskatan, som är Bohusläns landskapsfågel kan ses här.

På ön finns även en gammal mangårdsbyggnad med vacker snickarglädje som påminner om någons historiska välstånd. Numera kan man hyra huset dygnsvis för grupper och då ingår även en bastu vid bryggan nere vid havet. Men tid för bastubad, det får bli på en annan utflykt.

Bra att veta!

 • Tillgänglighetsanpassat ombord, dock begränsad framkomlighet på ön
 • Förboka biljett (senast 72 timmar innan avgång).
 • Fisksoppa finns att köpa ombord
 • Bar med fullständiga rättigheter
 • Glasskiosk finns på ön
 • Digital vandring på svenska finns i appen Upplev Uddevalla
 • Vissa delar i hamnen är för tillfället avspärrade pga fynd av bly och arsenik i marken
  marksanering är under utredning.

Info

M/S Byfjorden

AVGÅNG FRÅN

 • Basteviksholmarna
 • Lysekil, Havets Hus
 • Fiskebäckskil, Gullmarsstrand

Specialtur 13 juli

Bassholmens Dag

Med Allmogebåtar på Bassholmen.

På ön pågår verksamheter kl 12-16.
Lotterier, guidningar, försäljning.
I museet visas ett trettiotal båtar i naturlig storlek och som modeller. Utöver båtarna vissas bruksredskap och verktyg för arbetet till sjöss förr. Allmogebåtar riggas och seglas.

Båt till evenemanget avgår från Lysekil via Fiskebäckskil.

Boka biljettt!

 

Tidtabell

Avgångs- och ankomsttider för respektive brygga.

(Tabellen går att scrolla i sidled)


Avgång

Avgång hemresa

Basteviksholmarna

10:20

16:10

Lysekil (Havets Hus)

11:00

15:30

Fiskebäckskil

11:20

15:10

Bassholmen

12:00

14:30